Magnesium en vermoeidheid
- 6 sep. 2024
Bij aanhoudende klachten van vermoeidheid en weinig energie is er vaak sprake van een complex van oorzaken. Meestal wordt in eerste instantie de oorzaak gezocht in de stress van ons drukke bestaan en volle agenda. Ook worden oplossingen gezocht in meer beweging, ontspanning en meditatie. Allemaal elementen die helpen bij de aanpak van vermoeidheid en weinig energie. Maar ook de biologie, onze voeding en stofwisseling zijn belangrijk. Magnesium speelt een belangrijke rol bij deze elementen. Hoe zit dat?
De werkelijke energie en magnesium
Als we het over energie hebben drukken we vaak een gevoel uit. Als iemand zegt “ik voel me energiek” zegt hij of zij daarbij meer dan " ik heb voldoende brandstof om te kunnen bewegen", want aan brandstof hebben we in deze tijd geen gebrek. Koolhydraten waaronder glucose en ook eiwitten staan in overvloed tot onze beschikking. Het gaat er om hoe ze in het lichaam worden omgezet in energie. En hoe vervolgens de energie beschikbaar komt. Als je meer wilt weten over hoe dit proces van stofwisseling werkt lees dan dit artikel over stofwisseling.
Magnesium speelt een zeer belangrijke rol bij de verschillende processen in de stofwisseling. Het is essentieel bij het beschikbaar stellen van ATP, het stofje dat zorgt dat de energie wordt omgezet in actie. Alle enzymen die ATP maken of verbruiken hebben magnesium nodig. Met andere woorden: zonder magnesium geen energie. Het nemen van extra magnesium bij klachten van vermoeidheid en lusteloosheid kan dus een bijdrage leveren bij de aanpak.
Bewegen en magnesium
Bij klachten van vermoeidheid, lusteloosheid of weinig energie wordt vaak aangeraden om meer te gaan bewegen. Dat kost wel energie, maar levert ook energie op. Dat klopt ook in fysiologische zin: hoe meer je beweegt, hoe beter je ook in staat bent om energievoorraden aan te leggen én te gebruiken. Maar zeker voor mensen die voordien weinig hebben bewogen is de kans op blessures en spierpijn levensgroot. Een goede dosering en begeleiding is daarbij belangrijk. In deze ondersteuning speelt magnesium ook een rol. Het is onmisbaar bij de werking van de spieren en de opbouw en sterkte van botten. Met andere woorden: zonder voldoende magnesium is bewegen een stuk moeilijker en vermoeiender, dus als je bij de bestrijding van vermoeidheid of lusteloosheid het element beweging wilt inzetten, houd magnesium bij de hand. Ook tijdens de beweging zelf kan het gebruik van magnesium in een een goede dosering behulpzaam zijn.
Ontspannen en magnesium
Bij de bestrijding van vermoeidheid en weinig energie is ontspanning een goed middel. Want tussen vermoeidheid en spanning of stress zit bij veel mensen een overlap. Magnesium wordt niet voor niets wel het ontspanningsmineraal genoemd. Niet alleen bij futloosheid heb je magnesium nodig, maar ook bij geestelijke inspanning of voor extra veerkracht heb je in biologische zin magnesium nodig.
Deze werking van magnesium bij de bestrijding van vermoeidheid, futloosheid en weinig energie wordt vaak onderschat, maar is minstens net zo belangrijk als de rol van magnesium bij de het soepel blijven bewegen.
Welk magnesium bij vermoeidheid?
Om het magnesium gehalte op peil te brengen en te houden is een regelmatig voetenbad met de magnesium beslist een aanrader. Daarnaast worden vormen als citraat en bisglycinaat veel gebruikt om vermoeidheid tegen te gaan. TIP: gebruik voor extra energie dagelijks extra magnesium want net als bij zuurstof en water kan het lichaam magnesium niet bufferen of opslaan. Het heeft elke dag opnieuw een voorraad nodig om uit te kunnen putten.
Disclaimer: Dit is een informatiepagina. Zechsal heeft geen producten bedoeld voor deze indicatie/toepassing.
Literatuur:
Abduhla, M ea Magnesium and Human Health, International Journal of Endocrinology, Volume 2018, Article ID 9041694,
Cox MI et al. Red blood cell magnesium and chronic fatigue syndrome. Lancet 1991;337:757-760.
Handel, B Das Magnesiumbuch. Kirchzarten,2016
Hartman, E. Mens en voeding, Thieme meulenhof, 2006
Watson RR et al. Magnesium in human health and disease. Humana Press, 2013. ISBN 9781627030434.