Waarom wandelen gezond is
- 14 apr 2025
Wandelen is een eenvoudige en voordelige manier om zowel je lichaam als geest gezond te houden. De Griekse arts Hippocrates wist het meer dan 2000 jaar geleden al: “Wandelen is het beste medicijn.” Wat hij er niet bij zei, is dat wandelen niet alleen genezing brengt, maar vooral helpt om klachten te voorkomen. Wie nadenkt over een gezonde levensstijl, komt vroeg of laat uit bij wandelen. Wij hebben voor je op een rij gezet waarom wandelen gezond is.
Wandelen: een wondermiddel zonder poespas
Het fijne aan wandelen is dat je er geen topsporter voor hoeft te zijn. Een paar keer per week[1] een half uur, of na elke maaltijd een kwartiertje lopen, is al genoeg. Doe het wel op een verantwoorde manier. Goede schoenen en kleding zijn essentieel. Lopen op slippers of hoge hakken leidt al snel tot blessures. En zonder bescherming in de volle zon of kou naar buiten gaan, kan ook klachten geven. Met de juiste voorbereiding wordt wandelen een comfortabele en gezonde gewoonte waarvan je elke dag profiteert.
Welke gezondheidsvoordelen heeft wandelen?
We zetten de voordelen van wandelen voor je op een rij:
● Het is goed voor je hart en bloedvaten: vijf keer per week een half uur wandelen verkleint het risico op hartproblemen met 19%.[2]
● Het versterkt je botten en vermindert de kans op breuken.[3]
● Het helpt bij de regulatie van je bloedsuiker en ondersteunt gewichtsverlies.
● Je darmflora verbetert en constipatie vermindert.
● Mensen met gewrichtsklachten houden hun mobiliteit langer op peil.
● Je weerstand stijgt: wandelaars worden minder vaak ziek en herstellen sneller.
● Het vertraagt achteruitgang bij Alzheimer.
● Je slaapt beter na een stevige wandeling.
● Je geest komt tot rust – zeker bij wandelen in de natuur.
● Wandelen bevordert je creativiteit en leervermogen.
● De aanmaak van endorfines vermindert stress en somberheid.[4][5]
Lopen is gezond – dat merk je niet alleen aan je lijf, maar ook aan je humeur. Artsen schrijven tegenwoordig steeds vaker wandelingen voor als preventieve maatregel tegen klachten.[6] En terecht: het is misschien wel de meest laagdrempelige manier om fit te blijven.
Wandelen met aandacht
Of je nu veel of weinig loopt: elke wandeling draagt bij aan je gezondheid. Maar let goed op je houding en techniek om klachten te voorkomen. Een snelle opbouw van je wandelroutine is geen goed idee. Houd rekening met het volgende:[7]
● Kijk niet constant naar beneden. Houd je hoofd omhoog en geniet van je omgeving.
● Zet zachte, kleine stappen – zelfs als je tempo toeneemt.
● Loop rechtuit, met de tenen naar voren, en houd je voeten op heupbreedte.
● Zorg voor een actieve houding: schouders naar achteren, buikspieren licht aangespannen.
● Beweeg je armen mee voor een natuurlijke loopbeweging.
● Let op je ademhaling: adem rustig en diep in en uit.
Loop bij voorkeur op routes die je mooi vindt, en pas de lengte en ondergrond aan op je niveau. Geniet van het uitzicht en neem de tijd om je hoofd leeg te maken. Wandelen en gezondheid gaan hand in hand, maar die balans ontstaat alleen als je luistert naar je lichaam.
Voorkom blessures, vergroot het plezier
Wandelen voelt vaak zo natuurlijk dat we vergeten hoe snel het mis kan gaan. Veelvoorkomende klachten zijn:
● Knie-, heup-, enkel- of voetproblemen
● Hielspoor, achillespeesblessures of shin splints
● Spierpijn, kramp of blaren
Deze ontstaan vaak door verkeerde schoenen of te fanatiek wandelen. Begin rustig en bouw geleidelijk op. Kies bij voorkeur voor onverharde paden zoals gras of zand: die zijn minder belastend dan asfalt. Draag droge, ademende sokken en neem altijd een extra paar mee.
Ook het bovenlichaam kan overbelast raken:
● Opgezwollen handen of dikke vingers door slechte doorbloeding.
● Schouderklachten door een zware of slecht passende rugzak.
● Hand- en polsklachten door verkeerd gebruik van wandelstokken.
Gebruik je armen actief, wissel de houding af en kies een lichte, goed zittende rugzak. En als je stokken gebruikt: leer de juiste techniek.
Magnesium en wandelen
Wandelen geeft ontspanning en rust voor lichaam en geest, maar vraagt tegelijkertijd het nodige van je spieren. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Het activeert je natuurlijke energie en draagt bij aan de fitheid.[8]
Na inspanning is het belangrijk dat je lichaam ook de kans krijgt om te herstellen. Een warm voetenbad met magnesiumflakes is dan een fijne manier om te ontspannen. Niet alleen verzorgt het je voeten, het helpt ook bij het losmaken van vermoeide spieren en pezen.
Ook een massage met magnesiumgel doet wonderen na een lange wandeling. Het ondersteunt het herstel en zorgt voor verlichting. Daarnaast zijn er de producten van WandelWol, die speciaal ontwikkeld zijn om het wandelen comfortabel te maken. De zachte wol beschermt je huid tegen wrijving en blaren, terwijl de wandelhoutjes helpen om dikke vingers of opgezwollen handen te voorkomen. Alles bij elkaar vormen deze kleine hulpmiddelen een waardevolle ondersteuning om wandelen gezond, ontspannen en prettig te houden.
[4] Met dank aan de website https://www.ahealthylife.nl/?s=wandelen van Juglen Zwaan. Hij heeft op een geweldige wijze alle voordelen van wandelen op een rijtje gezet met daarbij de wetenschappelijke onderbouwing.