Magnesium en artrose: ontdek de voordelen
- 3 dec. 2024
Artrose en magnesium
Artrose, ook wel kraakbeenslijtage genoemd, is een veelvoorkomende chronische aandoening. De kans op het ontwikkelen van artrose neemt toe naarmate je ouder wordt, maar ook een ongezonde leefstijl, zoals overgewicht en te weinig beweging, speelt een rol. In Nederland hebben ongeveer 1,6 miljoen mensen last van artrose, en volgens een onderzoek van de Reumastichting is dit aantal in 2040 ruim 2,5 miljoen[1]. Wat kan magnesium betekenen bij artrose, en hoe draagt het bij aan pijnverlichting en kraakbeenregeneratie? We zetten het voor je op een rij.
Artrose en magnesium: hoe helpt het kraakbeen gezond te houden?
Kraakbeen is een bijzonder weefsel. In optimale conditie is het gladder dan glas en heeft het nauwelijks wrijving, zelfs minder dan ijs. Dit zorgt ervoor dat kraakbeen bij de meeste mensen jarenlang probleemloos meegaat.
Gezond kraakbeen zorgt ervoor dat gewrichten soepel en zonder wrijving bewegen. Helaas neemt de kwaliteit van kraakbeen af naarmate je ouder wordt of door factoren zoals langdurige overbelasting, overgewicht, of erfelijke aanleg. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid, wat kenmerkend is voor artrose. Hoewel kraakbeen zichzelf niet volledig kan herstellen, kan het proces van slijtage vertraagd worden. Onderzoek toont aan dat magnesium een belangrijke rol speelt in de regeneratie van kraakbeen[2].
Hiermee is overigens niet gezegd dat mensen die voldoende magnesium binnenkrijgen, geen artrose kunnen krijgen. Maar één ding is zeker: voldoende magnesium hoort thuis in het lijstje van gezonde gewoonten die kunnen helpen om kraakbeen langer gezond te houden. Wist je trouwens dat pijn bij artrose niet in het kraakbeen zelf zit? Kraakbeen heeft geen zenuwen, dus pijn voel je in de omliggende gewrichten. Veelvoorkomende klachten bij artrose zijn bijvoorbeeld:
- Pijn, vooral bij beweging
- Stijfheid, vooral 's ochtends na het opstaan (startpijn)
- Krakende gewrichten of een schurend gevoel
- Moeite met bewegen
- Vervormingen, zoals kromme vingers
- Vochtophoping in het gewricht (hydrops)
Artrose is dus niet alleen vervelend, maar kan ook flink wat beperkingen met zich meebrengen. Gelukkig zijn er manieren om het proces te vertragen en de klachten te verlichten!
Hoe magnesium kan helpen bij de behandeling van artrose
Artrose is helaas niet te genezen. De pijn die ontstaat door slijtage van het kraakbeen in de gewrichten wordt vaak behandeld met pijnstillers en ontstekingsremmers. In ernstige gevallen kan een operatie, zoals een knie- of heupvervanging, nodig zijn. Daarnaast zijn er twee veelbelovende nieuwe behandelmethoden in ontwikkeling:
1. Gebruik van colchicine
Colchicine is een plantenextract dat al eeuwen geleden werd gebruikt als medicijn tegen jicht. Nieuw onderzoek, onder andere van het Radboud UMC en de Maartenskliniek[3], suggereert dat colchicine ook kan helpen bij artrose. Het zou het aantal knie- en heupvervangingen met 30% kunnen verminderen. Hoewel de eerste resultaten hoopgevend zijn, is verder onderzoek nodig voordat dit middel standaard in behandelingen wordt gebruikt.
2. Stamceltherapie
Stamceltherapie is een behandeling waarbij lichaamseigen cellen worden ingezet om beschadigd weefsel te herstellen. In het geval van artrose hopen onderzoekers dat deze techniek kan bijdragen aan het herstellen en opnieuw aanmaken van kraakbeen. In Nederland wordt deze therapie onderzocht in universitaire centra in Nijmegen en Leiden[4][5]. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, zal het nog jaren duren voordat stamceltherapie algemeen beschikbaar wordt.
Welke soort magnesium is het beste bij artrose?
Magnesium kan waardevolle ondersteuning bieden bij zowel de preventie als de behandeling van artrose. Hoewel het de aandoening niet kan genezen, kan het wel bijdragen aan pijnverlichting, ontstekingsremming en kraakbeenherstel. Voor mensen met pijnlijke gewrichten wordt vaak magnesiumchloride aanbevolen, omdat dit type magnesium gemakkelijk via de huid wordt opgenomen en direct op de pijnlijke plekken kan worden aangebracht. Neem voor extra informatie en advies over magnesium en artrose gerust contact op met de specialisten van Zechsal.
[1] https://reumanederland.nl/nieuws/artrosecijfers-nog-erger-dan-we-denken
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20633668/
[3] https://www.pw.nl/nieuws/2023/jichtmiddel-colchicine-veelbelovend-bij-artrose
[4] https://artroseklinieken.nl/stamcellen-als-behandeling-bij-artrose/