Hielspoor en magnesium

Pijnlijke voet

Lopen heeft talloze voordelen: het verbetert de stofwisseling, verhoogt de creativiteit, en verbetert het geheugen. Het is goed voor je hart, botten en spieren. Wandelaars blijven langer fit, reageren scherper, zijn minder vatbaar voor depressies en hebben een beter geheugen. Geen enkel medicijn biedt al deze positieve eigenschappen zonder bijwerkingen.

60% van de mensen ervaart weleens pijn en ongemak aan de voeten. Soms tijdelijk en pijnlijk, zoals likdoorns, en soms meer hardnekkig en pijnlijk, zoals hielspoor en achillespeesklachten. Kan extra magnesium helpen bij het voorkomen of verminderen van deze voetklachten? We zoeken het uit!

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. De belangrijkste symptomen van hielspoor zijn:

  • Hielpijn, vooral bij de eerste stappen na rust.
  • Toenemende pijn bij staan en lopen.
  • Gevoeligheid bij aanraking van de hiel.
  • Soms een lichte zwelling rond de hiel.
  • Uitstralende pijn naar de boog van de voet.

De scherpe pijn wordt vaak beschreven als 'alsof er een mes in de hiel prikt' en wordt veroorzaakt door ontsteking in de omliggende weefsels. Ouderen, sporters, mensen met overgewicht, en degenen die slecht schoeisel dragen, lopen een hoger risico op hielspoor.

Behandeling van hielspoor

De behandeling van hielspoor omvat vaak rust, goed schoeisel, zooltjes, een gezonde leefstijl en, als het allemaal niet helpt, medisch ingrijpen. Bij hielspoor wordt vaak Shockwave therapy als effectief genoemd.[1] Bij deze mechanische behandelmethode worden via een behandelknop energie- of schokgolven op de pijnplek ‘ingebracht’.

Daarnaast wordt juist bij hielspoor een regelmatige massage aangeraden om de pijn te verlichten en het herstelproces te bevorderen. Je kunt bij deze massage heel goed een voetencrème met magnesium gebruiken. Deze is uitermate geschikt voor de behandeling van een gevoelige huid. Als je bovendien het proces van calcificatie wilt remmen, kunnen regelmatige voetenbaden met magnesium ondersteuning bieden.

Andere voetklachten

Voetklachten kunnen uiterst vervelend zijn, omdat lopen zowel een natuurlijke als noodzakelijke activiteit is. Er zijn verschillende voetklachten die deze dagelijkse beweging pijnlijk en hinderlijk kunnen maken. Naast hielspoor zijn dit de meest voorkomende:

  • Likdoorns of eksterogen
  • Doorgezakte voet
  • Hamerteen of klauwteen
  • Achillespeesklachten

Likdoorns en eksterogen

Clavus is de officiële term voor wat vroeger in de volksmond eksteroog en tegenwoordig meestal likdoorn wordt genoemd. In alle gevallen betreft het reactie van de huid op druk of wrijving. De huid reageert met een verdikking van de buitenste laag van de huid - ook wel hoornlaag genoemd - in de vorm van eelt. En door die verdikking neemt de druk nog meer toe. Zo ontstaat een vicieuze cirkel met als resultaat een zogenaamde hoornkegel die de huid binnendringt. En dat kan zeer pijnlijk zijn! Oorzaken kunnen zijn:

  • Knellend schoeisel
  • Veel lopen
  • Andere voetklachten zoals doorgezakte voet of hielspoor
  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Reuma of artritis

Wat kun je doen als je last hebt van likdoorns? Zorg voor goede schoenen, laat overtollig eelt weghalen en gebruik eventueel likdoornpleisters. Farmacologisch wordt soms wel salicylzuur tegen de eeltvorming voorgeschreven.[2] Als dat ook niet helpt en de pijnklachten aanhouden, is een chirurgische ingreep het laatste redmiddel.

Als je likdoorns wil voorkomen is naast het bovengenoemde een goede verzorging van de voeten met een voetencrème zeker behulpzaam. Tegen de eeltvorming of als hulp bij het verwijderen van eelt is ook een voetenbad met magnesium aan te raden. 

Doorgezakte voet

Overpronatie, of het doorzakken van de voet, kan veroorzaakt worden door factoren zoals overgewicht, slecht schoeisel, langdurig staan en voetklachten zoals hielspoor. Deze aandoening kan leiden tot vervelende klachten in de knieën, rug, schouders en nek. Gelukkig zijn er manieren om deze klachten te verminderen en de gezondheid van je voeten te verbeteren:

  • Doe regelmatig oefeningen om je enkel- en voetspieren te versterken. Dit helpt om de voetboog te ondersteunen en doorzakking te voorkomen.
  • Laat corrigerende inlegzolen aanmeten door een erkende podotherapeut. Deze zolen bieden extra ondersteuning aan je voeten en helpen om een correcte voetstand te behouden.

Hallux valgus (hamerteen of klauwteen)

Normaal gesproken is er een evenwicht tussen de spieren die de tenen laten buigen en strekken. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord, kan er een hamerteen of klauwteen ontstaan. Deze verstoring kan optreden door verschillende oorzaken zoals leeftijd, diabetes, verkalking, of reuma. Ook een teen- of beenbreuk kan leiden tot een hamertenen.

Daarnaast kan een hamerteen van de tweede teen ontstaan door hallux valgus, een scheefgroei van de grote teen. Dit gaat vaak gepaard met knobbelvorming, waardoor er rode zwelling, pijn en vermoeidheidsklachten onder de voorvoet kunnen optreden. Een scheve teen komt dus zelden alleen.

De behandeling begint meestal met aangepast schoeisel en zooltjes om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Als deze maatregelen niet voldoende zijn, kan een operatie overwogen worden, hoewel dit geen garantie voor succes biedt.

Een gezonde levensstijl met aandacht voor het gewicht en een goede balans van vitamines en mineralen kan de kans op deze vervelende voetblessure aanzienlijk verminderen.

Achillespeesklachten

De achillespees is de sterkste pees in ons lichaam, maar tegelijkertijd zeer kwetsbaar. De naam is afgeleid van de oersterke, maar ook fragiele Griekse held Achilles. Hardlopers, wandelaars, explosieve sporters en mannen tussen de veertig en zestig jaar lopen een verhoogd risico op achillespeesklachten. De pijn begint vaak geleidelijk, meestal als ochtendstijfheid of na zware inspanning. Als deze signalen worden genegeerd, kunnen de klachten chronisch en pijnlijk worden.

Het goede nieuws is dat achillespeesblessures in veel gevallen met voldoende rust overgaan. Preventief handelen kan helpen om klachten of herhaling te voorkomen. Voor degenen met hardnekkige klachten biedt biomedisch onderzoek hoop.

Er zijn oefeningen beschikbaar die eenvoudig thuis kunnen worden uitgevoerd om de kans op een achillespeesblessure te verminderen. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje.

De eigenschappen van magnesiumgels ondersteunen bij een achillespeesblessure. Het preventief aanbrengen van deze gel voor de inspanning is sterk aan te raden.

Beweging: de nummer 1 tip voor het voorkomen van voetklachten

Beweging is essentieel voor ons mens-zijn en onze algehele gezondheid. ‘Lopen is het beste medicijn,’ aldus Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde. Dit wordt bevestigd door modern wetenschappelijk onderzoek: lopen is goed voor zowat alles en zitten wordt nu beschouwd als het nieuwe roken[3]

Wanneer je opstaat van je stoel, veranderen je bloeddruk, bloedsomloop en stofwisseling direct. Lopen traint niet alleen je hart, darmen en longen, maar ook je geest. Minder bewegen kan leiden tot een afname in openheid, extraversie en vriendelijkheid, en zelfs negatieve persoonlijkheidsveranderingen veroorzaken. Zelfs een klein beetje activiteit kan deze effecten verminderen. Het is daarom aan te raden om elk half uur even op te staan en een paar minuten te bewegen.

Gelukkig lopen we steeds meer! Wandelen is gelukkig steeds populairder geworden. Wandelevenementen zijn niet langer alleen voor vijftigplussers, maar zijn nu trendy en multicultureel. Massaal trekken we de paden op en de lanen in.

Voetverzorging voor wandelaars

Om wandelen zo probleemloos mogelijk te maken, is goede voetverzorging belangrijk. Speciaal daarvoor heeft Zechsal een innovatieve voetencrème ontwikkeld. Deze voetencrème bevat duindoornextract, macadamia-olie, aloë vera en natuurlijk magnesium. Regelmatig gebruik van deze crème voor of na de wandeling is aangenaam en een prettig en preventief onderhoud van onze voeten.

Preventie van hielspoor en andere voetklachten met magnesium

Voetklachten kunnen een grote impact hebben op je dagelijkse leven. Zechsal biedt een natuurlijke en effectieve manier om deze klachten te voorkomen en te behandelen. Gebruik regelmatig magnesium voetencrème, gels of voetenbaden om je algehele voetgezondheid te verbeteren. Begin vandaag nog met preventieve maatregelen en geniet van de voordelen van gezonde, pijnvrije voeten!

 

Gijs Keereweer

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Bel ons dan op 0598-626810

Gijs Keereweer, klantenservice Zechsal

Disclaimer: Dit is een informatiepagina. Zechsal heeft geen producten bedoeld voor deze indicatie/toepassing. 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7006537/

[2] https://richtlijnen.nhg.org/behandelrichtlijnen/likdoorn-eksteroog-clavus#volledige-tekst

[3] https://scholar.google.nl/scholar_url?url=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11002995/&hl=nl&sa=X&ei=vJqbZsCxJ-PTy9YPvaqCaA&scisig=AFWwaeaqa4tvoNlc1tY_3fgu73xB&oi=scholarr

Delen: