Mercedes Prinsen

Winterdip? Ontdek wat je ertegen kunt doen!

winterdip, wat kun je er zelf tegen doen?

Voor veel mensen blijft de winterdip een terugkerend probleem in de donkere maanden. Terwijl de dagen langzaam langer worden, worstelen velen nog steeds met een gebrek aan energie, somberheid en motivatie. In ernstige gevallen kan deze winterdip uitmonden in een winterdepressie, een zogenaamde Seasonal Affective Disorder (SAD).

Hoewel seizoensgebonden dips ook in andere jaargetijden kunnen voorkomen – zelfs in de zomer - ligt het risico het hoogst in de wintermaanden. Nu Blue Monday alweer voorbij is, dient voor sommigen zich de voorjaarsmoeheid reeds aan. Tijd dus om eens in te zoomen op dit hinderlijke fenomeen.

“Die winterdip overleef ik wel, zolang mijn humeur niet sneller daalt dan de temperatuur” (Loesje) 

De symptomen van een winterdip

Een winterdip gaat gepaard met een veelheid aan klachten en symptomen die het moeilijk maken de dagen goed door te komen. Veel voorkomend zijn[i] :

  • Voortdurend moe zijn
  • Somberheid
  • Veel (willen) slapen
  • Veel (willen) eten, en dan vooral zoetigheid en voedsel met veel koolhydraten
  • Gewichtstoename
  • Prikkelbaarheid
  • Minder zin hebben in het ondernemen van activiteiten
  • Minder zoeken van sociale contacten

Maar liefst 9% van de Nederlanders ervaart de winterblues, de milde vorm van winterdepressie. Opvallend is dat vrouwen van 18 tot 30 jaar meer getroffen worden door de winterblues dan oudere vrouwen en mannen.[ii]

Op de website https://wijzijnmind.nl/ is een eenvoudige zelftest te doen om te zien of je lijdt aan een winterdip. Natuurlijk geeft de test niet een eenduidige diagnose, die is alleen te stellen door een psychiater of psycholoog.

Last van een dip in de winter? Dit kan de oorzaak zijn

Onderzoek laat zien dat er een aantal oorzaken is aan te wijzen voor de winterdip. Oorzaken die onderling weer verband met elkaar houden[iii]:

Verandering in melatonine

Melatonine is een hormoon dat er simpel gezegd voor zorgt dat je slaperig wordt als het donker begint te worden. Normaal gesproken stopt de aanmaak van melatonine als het licht wordt. Bij sommige mensen gaat dit bij het korter worden van de dagen niet helemaal goed en wordt er te veel melatonine aangemaakt. Daardoor voel je je moe en sloom.

Verandering in serotonine

Je hebt zonlicht nodig voor de aanmaak van onder andere vitamine D. Een tekort aan vitamine D zorgt ervoor dat je niet genoeg serotonine aanmaakt. De neurotransmitter serotonine is een stofje in de hersenen dat van invloed is op de stemming. Te weinig serotonine kan leiden tot somberheid. Een gebrek aan vitamine D is hierbij een belangrijke factor.

Minder sociale contacten

In de winter is het koud, nat, guur en donker. Veel mensen hebben daardoor de neiging binnen te blijven, te cocoonen zoals dat genoemd wordt. Lekker op de bank bingewatchen in plaats van familie en vrienden op te zoeken, naar het café te gaan of samen te sporten. Maar door dat binnen zitten gaan mensen zich sneller eenzaam en somber voelen.

Duidelijk is in elk geval dat lange nachten en korte dagen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een winterdip. Hoe meer iemand aan zonlicht, of in elk geval aan natuurlijk daglicht, wordt blootgesteld, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van een winterdip. Het eerder aangehaalde onderzoek van de Athabasca University in Canada liet zien dat een ernstige winterdip in het noordelijk gelegen Alaska veel vaker voorkomt dan in Florida, dat in het zuiden van de Verenigde Staten ligt.

Zo versla je de winterdip: licht, lucht en sociale energie

Een gebrek aan natuurlijk daglicht lijkt eenvoudig op te lossen: breng ook in de winter zoveel mogelijk tijd buiten door, ongeacht het weer. Maar als het echt zo simpel was, zou de winterdip geen veelvoorkomend probleem zijn. Voor velen is dit namelijk geen haalbare oplossing. Wie in het donker naar zijn of haar werk gaat en pas na zonsondergang thuiskomt, mist op doordeweekse dagen vrijwel alle natuurlijke lichtinval.

Wanneer het ideale niet mogelijk is, moeten we genoegen nemen met alternatieven. In het weekend of op vrije dagen is het verstandig om zo veel mogelijk buiten te zijn. Zo helpt wandelen in de natuur niet alleen om extra daglicht mee te pakken, maar heeft het ook een positieve invloed op je humeur en energieniveau. Toch is dit niet voor iedereen voldoende. Gelukkig zijn er andere manieren om de impact van een winterdip te beperken.

Een veel voorgeschreven en gebruikte methode is die van de lichttherapie, waarbij je wordt blootgesteld aan een sterk, wit licht van ongeveer 10.000 lux. Diverse ziekenhuizen bieden deze behandeling aan, maar er zijn ook kleine lampen in de handel die thuis te gebruiken zijn. Het is een veilige methode, in het licht zit geen ultraviolette straling die slecht is voor de huid. Het is gemakkelijk te doen, bijvoorbeeld elke ochtend een half uurtje bij het ontbijt, en het is niet verslavend. Toch kunnen er bijwerkingen optreden, zoals hoofdpijn, misselijkheid, droge of tranende ogen en slaapproblemen. Meestal verdwijnen deze klachten na verloop van tijd.

Hoewel lichttherapie voor veel mensen verlichting biedt, is het geen wondermiddel. Amerikaans onderzoek[iv] toont aan dat de behandeling niet bij iedereen effectief is: bij meer dan 50% van de mensen met matige tot ernstige winterdip had lichttherapie geen merkbaar effect. Dit benadrukt dat er naast lichttherapie vaak aanvullende strategieën nodig zijn om de winterdip effectief te bestrijden.

Sociale contacten: een krachtige remedie tegen de winterdip

Het isolement dat vaak gepaard gaat met de donkere maanden, kan de symptomen van een winterdip verergeren. Juist daarom is het belangrijk om actief onder de mensen te blijven.

In plaats van avonden op de bank door te brengen met een Netflix-serie, kan het helpen om vrienden of familie op te zoeken en samen iets te ondernemen. Bij voorkeur in de buitenlucht, om meteen extra daglicht mee te pakken. Sociale activiteiten zorgen voor afleiding, bevorderen een positief humeur en stimuleren de aanmaak van serotonine, het zogeheten ‘gelukshormoon’.

Daarnaast kan openheid over de gevoel bijdragen aan verlichting van de klachten. Door te praten over de uitdagingen die de donkere maanden met zich meebrengen, ontstaat begrip en steun vanuit de omgeving. Sociale verbinding is dan ook een eenvoudige, maar effectieve manier om de impact van de winterdip te verminderen.

Omega-3 en magnesium in de wintermaanden

Er is wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de rol van magnesium en omega-3 bij het ontstaan van een winterdip en of deze een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen of wegnemen van de symptomen.[v]

Magnesium vergemakkelijkt de chemische omzettingen in het lichaam die melatonine en serotonine produceren. Dat maakt dat magnesium mogelijk ook gebruikt kan worden bij de behandeling van een winterdip, met name als die niet te zwaar is.[vi] Onderzoekers van de universiteit van Vermont ontdekten in 2017 dat het effect van suppletie van magnesiumchloride een veilige en effectieve manier was om de winterblues te verminderen. Op zich geen verrassende uitkomst van dit onderzoek. Magnesium is immers hét mineraal dat zorgt voor geestelijke en lichamelijke ontspanning. Het draagt bij aan de geestelijke veerkracht en aan een goede geestelijke balans.

Omega-3 vetzuren zijn van groot belang voor de gezondheid van de mens. Omega-3 vetzuren, en dan vooral EPA (eicospentaeenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en ALA (alfalinoleenzuur), helpen om de celwanden flexibeler te maken. Het verbetert de communicatie tussen de cellen omdat signalen beter worden doorgegeven. DHA is daarmee ook een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en goed voor de hersenfunctie.

Het lichaam maakt zelf geen omega-3 vetzuren aan. Je moet het dus uit de voeding halen of uit supplementen. EPA en DHA komen van nature vooral voor in voedsel dat we uit de zee halen: vette vis, schelp- en schaaldieren. Vegetariërs en veganisten missen deze belangrijke nutriëntenbron, maar ook de gemiddelde Nederlander komt meestal tekort doordat we te weinig van deze voedingsmiddelen eten.

Skip de winterdip!

Een winterdip is vervelend en je kunt zelf veel doen om je beter te voelen. Zorg voor veel (dag)licht en wees actief in je sociale contacten. Daarnaast kun je je algemene gezondheid ondersteunen met extra omega-3 en magnesium.

Extra tip: vergeet vooral ook je vitamine D niet in te nemen in de wintermaanden.

[i] https://www.umcg.nl/-/winterdepressie-over-de-ziekte

[ii] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006322398002200

[iii] https://wijzijnmind.nl/ en https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4673349/

[iv] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3004726/

[v] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?linkname=pubmed_pubmed&from_uid=23950577 en https://www.ahealthylife.nl/17-wetenschappelijk-onderbouwde-voordelen-van-omega-3-vetzuren/

[vi] https://www.ggznieuws.nl/magnesium-mogelijk-geschikt-behandeling-matige-depressie/ en  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0180067

Magnesiumolie bijwerkingen

magnesium olie bijwerkingen

Lees hier alles over de bijwerkingen van magnesiumolie.

Lees meer

Magnesium: een waardevolle bondgenoot voor de huid

vrouw smeert arm in

De huid is ons grootste orgaan en speelt een belangrijke rol in het beschermen van ons lichaam tegen externe invloeden. Meer dan alleen een barrière, reguleert de huid je lichaamstemperatuur, biedt het ons zintuiglijke ervaringen en heeft het een verbazingwekkend vermogen om zichzelf te herstellen. Toch is de huid kwetsbaar en kan deze gemakkelijk worden aangetast door roodheid, jeuk, of andere klachten.

Omdat de huid ons visitekaartje is, besteden we veel aandacht aan haar verzorging. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks meer dan drie miljard euro uitgegeven aan cosmetica en huidverzorgingsproducten.[1] Magnesium wint in dit kader steeds meer terrein als krachtig ingrediënt. Dit mineraal staat bekend om zijn ontsmettende werking, kalmerende eigenschappen en vermogen om de huid te hydrateren.

Huidhygiëne en magnesium

De huid herbergt gemiddeld zo’n honderdduizend microben per vierkante centimeter. Deze micro-organismen omvatten bacteriën, schimmels en algen – kleine wezens die in sommige gevallen ziektes kunnen veroorzaken. Er zijn ongeveer 200 hoofdsoorten microben, maar hun samenstelling en hoeveelheid variëren sterk per persoon. Deze diversiteit, die deels DNA-gedreven is, verklaart waarom huidverzorgings- en medicinale producten bij de ene persoon wel werken en bij de andere niet.

Microben zijn echter niet de enige bewoners van de huid. Tussen de haren op je hoofd leven bijvoorbeeld kleine, onzichtbare mijten die gelukkig onschadelijk zijn. Voor hen is je hoofdhuid een feestmaal. Ondanks onze pogingen om de huid schoon te houden, zijn deze micro-organismen niet zomaar te verwijderen. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat het aantal bacteriën zelfs kan toenemen na een bad of douche[2]. Grondig en langdurig wassen is nodig om echt effect te hebben. Het gebruik van antibacteriële zeep of handgel kan daarbij ook goede bacteriën doden, wat een negatieve invloed op het microbioom kan hebben.

Magnesium heeft daarentegen een andere werking. Al eeuwenlang wordt magnesium, vooral in de vorm van magnesiumchloride, gewaardeerd als een krachtige en natuurlijke desinfectant. Het wordt steeds vaker toegepast in huidproducten zoals zeep, deodorant en shampoo. De voordelen van magnesium voor de huid zijn veelzijdig:

  • Verbetert de hydratatie van de huid
  • Verzacht en kalmeert de huid
  • Bevordert de elasticiteit
  • Versnelt wondherstel[3]

Hoewel er onderzoek is gedaan naar deze voordelen, ontbreekt nog eenduidig wetenschappelijk bewijs. Toch melden steeds meer mensen positieve ervaringen met het gebruik van magnesium voor huidverzorging. Dit verschil in effectiviteit hangt waarschijnlijk samen met de unieke samenstelling van de huid en de microbenpopulatie, die van persoon tot persoon varieert. Onze huid maakt duidelijk hoe uniek we als individu zijn.

Wil je meer weten over hoe magnesium kan helpen bij specifieke huidproblemen? Lees dan ons artikel over magnesium en huidproblemen. Hierin bespreken we onder andere hoe dit mineraal kan bijdragen aan het herstellen van de huidbalans en het verminderen van klachten zoals droogheid en irritatie.

Veelvoorkomende huidaandoeningen en magnesium

Een van de meest voorkomende huidaandoeningen is atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Dit komt voor bij 5 tot 15 procent van de kinderen en ongeveer 2 procent van de volwassenen. Deze chronische aandoening heeft vaak een genetische component en kent twee fasen: een acute en een chronische fase. Tijdens een acute aanval kunnen symptomen optreden zoals hevige jeuk, roodheid, zwelling, en met vocht gevulde blaasjes. In de chronische fase is er vaker sprake van een verdikte huid, kloven, en schilfering[4].

De behandeling van atopisch eczeem is doorgaans maatwerk en kan variëren van speciale diëten en voorzichtig gebruik van zeep tot ontstekingsremmende zalven of lichttherapie. Magnesium kan in dergelijke situaties ondersteunen door zijn kalmerende eigenschappen.

Zechsal skin repair: een uniek product

Zechsal heeft een jarenlange ervaring in het ontwikkelen van magnesiumproducten die specifiek gericht zijn op huidverzorging. Naast de vertrouwde basisproducten, heeft het merk een unieke huidverzorgingslijn gecreëerd met onder andere:

Zechsal’s nieuwste huidverzorgingsproduct, de Skin Repair Cream, is gebaseerd op het pure magnesium dat afkomstig is uit de Groningse bodem. Daarnaast bevat deze innovatieve crème twee andere regionale ingrediënten: aardappelen en hennep. Aardappeleiwitisolaat, dat in de formule is verwerkt, helpt door een proteaseremmer toe te voegen die de afbraak van huideigen eiwitten vertraagt. Hennep draagt op zijn beurt bij met CBD en hennepzaadolie, rijk aan vitamine E en omega-3 vetzuren, die de huid versterken en soepeler maken. Deze krachtige combinatie met magnesium biedt een veelbelovende oplossing voor huidverzorging.[5]

Uit verschillende tests, uitgevoerd op proefpersonen met uiteenlopende huidklachten, bleek dat een meerderheid van de deelnemers baat had bij de crème. Ze rapporteerden onder andere:

  • Een kalmere huid
  • Minder jeuk
  • Zichtbare huidverbetering

Hoewel de effectiviteit van de crème kan variëren vanwege de unieke samenstelling van ieders huid, tonen de resultaten aan dat veel mensen verbetering ervaren. Het product kan daarom een waardevolle aanvulling zijn binnen een bredere aanpak, waarin ook aandacht wordt besteed aan voldoende beweging, ontspanning, een gezonde nachtrust en een gebalanceerd dieet. Met de Skin Repair Cream voeg je een natuurlijk hulpmiddel toe aan je huidverzorgingsroutine.

Ina Kaiser

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Bel ons dan op 0598-626810

Ina Kaiser, klantenservice Zechsal

 

[1]https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/omzet-en-werkgelegenheid/omzet-op-nederlandse-markt/#:~:text=De%20totale%20consumptieve%20bestedingen%20aan,van%20%2D%200%2C7%25.

[2] Bryson, B. The body a guide for Occupants. London 2019.

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0305417923002140

[4] https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/constitutioneel-eczeem

[5] Zie oa: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X08000734

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/protein-linked-atopic-dermatitis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33335413/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10459035/

Magnesium en huid

magnesium en huidproblemen

Kan magnesium helpen bij huidproblemen? Lees het in dit blog!

Lees meer

De wisselwerking tussen magnesium en calcium

oude weegschaal met mg en ca elementen

Hoeveel magnesium en calcium heb je nodig en wat gebeurt er als je te veel of te weinig ervan hebt?

Lees meer

Magnesium in bad

Voeten op een houten voetenbad

Magnesium in bad, wat zijn de effecten en hoe maak je zelf een magnesiumbad? Je leest het in dit artikel.

Lees meer

Magnesium en vermoeidheid

magnesium en vermoeidheid

Wat is het verband tussen magnesium en vermoeidheid? Zechsal legt uit!

Lees meer

Bezig met laden...

Klantenservice

Waar kunnen we je bij helpen?

Contactgegevens

Adres:

Van Stolbergweg 30 a-b
9641 HL, Veendam

Hulp nodig?

Contactformulier

Bedankt dat u contact met ons opnam. U kunt spoedig op ons antwoord rekenen.
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van uw formulier.