Magnesium en huidproblemen
- 12 sep. 2024
Magnesium en de huid worden veel met elkaar in verband gebracht. En dat is niet voor niets, want magnesium heeft veel invloed op de conditie van de huid. Magnesium is namelijk een natuurlijke ondersteuner bij het behouden en herstellen van een normale huidfunctie. Zo helpt het bij het herstel van de pH-waarde, werkt het ontsmettend en ontstekingsremmend en is het bevorderlijk voor de vernieuwing van huidcellen. In dit blog lichten we de relatie tussen magnesium en de huid toe en vertellen we hoe het jou kan helpen bij een gezonde, vitale huid.
De functie van onze huid
Onze huid is onze bescherming tegen de buitenwereld en al zijn bacteriën, die zonder de huid een gevaar voor onze gezondheid zouden vormen. De huid, in medische termen het cutane stelsel genoemd, is ons grootste en meest zichtbare orgaan. De omvang is ongeveer 2 vierkante meter en alles bij elkaar weegt de huid tussen de 4,5 en 7 (!) kilo. De zich continu vernieuwende bovenste laag, de opperhuid, zorgt ervoor dat vocht, eiwitten, vitamines en mineralen binnen blijven. Maar ook dat ze worden opgenomen, denk bijvoorbeeld aan vitamine D of magnesiumchloride. De huid regelt als een thermostaat je temperatuur en heeft een primaire signaalfunctie voor kou, hitte, maar ook pijn en genot worden via de huid voelbaar. Daarbij is de huid een reusachtige biotoop voor bacteriën, schimmels, virussen en parasieten en - ondanks dat - ons visitekaartje. Via de huid kunnen anderen zien of het goed met ons gaat. Waarschijnlijk daarom geven we aan geen enkel ander orgaan zoveel geld uit voor onderhoud, reiniging of verfraaiing.
Magnesium via de huid
Het is dus een belangrijke barrière tussen ons interne milieu en de buitenlucht. Maar naast de gevaren van de buitenwereld, zijn er ook stoffen die ons lichaam nodig heeft. In dat geval werkt onze huid als een selectief filter. Zo ook voor magnesium. Magnesium kan namelijk via de huid opgenomen worden. Zo kan het mineraal binnen ons lichaam voor allerlei nuttige zaken worden gebruikt. Magnesium dat via de huid wordt opgenomen, noemen we transdermale opname. Bij het gebruik van de juiste magnesiumsoorten voor de huid, wordt de huid ook nog eens goed verzorgd.
Huidaandoeningen magnesium
Het aandeel Nederlanders met een chronische huidaandoening groeit elk jaar. De oorzaken zijn verschillend maar liggen vaak in zaken als:
- voeding,
- leefstijl,
- stress,
- medicatie en,
- genetische aanleg.
Een bekende en veelvoorkomende huidaandoening als psoriasis wordt veel bestreden met het heilzame water van de Dode Zee. Wellicht heb je er zelf ervaring mee en heb je de positieve gevolgen kunnen merken. Maar wist je dat het werkzame bestanddeel magnesiumchloride is? Magnesium kan dus helpen bij een huidaandoening als psoriasis en andere aandoeningen waardoor de huid minder elastisch wordt. Een magnesiumtekort vermindert namelijk de elasticiteit en het vochtdoorlatend vermogen van de huid, waardoor je sneller vatbaar bent voor huidaandoeningen. Om te weten of jij een tekort hebt aan magnesium kun je onze test doen. Die geeft een goede indicatie van jouw magnesiumbalans.
Magnesium is goed voor de huid
Dat magnesium goed is voor de huid is bij veel mensen bekend. De huid gaat er niet alleen beter uitzien, maar ook jeuk en schilfers worden aangepakt bij een droge huid. Wat minder bekend is, is het exacte werkingsmechanisme en de reden waarom het precies goed is voor de huid. Want: wat doet magnesium precies voor de huid? Hier zijn een aantal redenen te noemen, die we afzonderlijk graag toelichten.
Celdeling
Om een gezonde huid te krijgen of te houden vindt er binnen het lichaam een constante flow van celdeling plaats. Celdeling is het proces waarbij een enkele cel zich verdeelt en twee nieuwe dochtercellen produceert, die vervolgens weer doorgroeien tot twee volwaardige cellen. Dit proces is essentieel voor groei, ontwikkeling, reparatie en onderhoud van organismen en dus de huid. Magnesium speelt hier een onmisbare rol bij. Het is één van de processen binnen het lichaam waar magnesium voor nodig is.
Eiwitsynthese
Eiwitsynthese is het proces waarbij cellen nieuwe eiwitten produceren. Deze eiwitten zijn de bouwsteen voor alle weefsels in ons lichaam, waaronder spieren en ook de huid. Net als bij het celdelingsproces, is ook magnesium hierbij onmisbaar. Door deze eiwitsynthese zorgt magnesium er (indirect) voor dat de huid soepel en zacht blijft, maar ook wordt vernieuwd bij schade. Bijvoorbeeld wanneer je een schaafwond hebt opgelopen.
Elektrolytenbalans
De elektrolietenbalans in het lichaam verwijst naar het evenwicht tussen de verschillende elektrolyten in het lichaam. Je moet daarbij denken aan onder andere natrium, kalium, calcium, chloride en… magnesium! Oftewel: voor een goede elektrolytenbalans is voldoende magnesium nodig. En waarom is een goede elektrolytenbalans goed voor je huid? Een goede balans tussen de verschillende elektrolyten in je lichaam bepaalt de hoeveelheid vocht die het lichaam vasthoudt. En voldoende vocht in je lichaam is nodig voor een gezonde huid. Een droge huid kan bijvoorbeeld wijzen op te weinig vocht. Op die manier is mangesium dus van invloed op je elektrolytenbalans en daarmee op de conditie van je huid.
Puistjes, zweetgeur en magnesiumtekort
Onze huid is niet alleen een barrière, maar ook een gatenkaas. We hebben nogal wat openingen. Geschat wordt dat we tussen de twee en vijf miljoen haarfollikels hebben en misschien wel twee maal zoveel zweetklieren, allemaal afgifte, maar ook potentiële opnamepunten. De haarzakjes hebben een dubbele functie: ze doen haar groeien én scheiden talg af. Wanneer de productie van talg hoog is en er sprake is van infectie en ontsteking levert dat de door pubers zo gevreesde puistjes op, een indirect gevolg van overactieve hormonen. Hormonen die voor hun regulering of hervinden van balans onder andere magnesium nodig hebben. Ook ons zweet, afgescheiden door de zweetklieren en zeker de geur daarvan geeft een indicatie van ons magnesiumgehalte. Kort gezegd: hoe zuurder we ruiken, hoe groter de kans dat er sprake is van een tekort aan magnesium.
Jeuk, schilfers en magnesiumtekort
Naast een rode, geïrriteerde huid zijn jeuk en schilfers de meest gehoorde klachten bij huidaandoeningen. Zeer waarschijnlijk is jeuk daarbij het gevolg van ontstekingen. De oorzaak van die ontstekingen is zeer divers, van stress tot allergie en van een verstoring in de hormoonbalans tot bijwerking van geneesmiddelen. Er komen dan stoffen vrij zoals histamine of neuropeptiden die de jeukzenuwen, die zich op de grens van de opperhuid en de daaronder gelegen lederhuid bevinden, prikkelen. Ook kan de jeuk zich op de hoofdhuid ontwikkelen. De aanleiding is vaak - net als elders op de huid - een infectie en de onderliggende oorzaak kan ook hier zeer uiteenlopend zijn. Magnesium speelt hierbij een dubbelrol: het maakt de huid rustig, dat wil zeggen het bestrijdt de jeuk, en zorgt voor herstel van de huid van binnenuit.
Welke magnesium is goed voor de huid?
Wanneer je een juiste magnesiumbalans hebt, heb je minder kans op huidaandoeningen. Maar welke magnesiumproducten zijn nu het meest geschikt om je huid de verzorging te geven die het verdient. Zechsal biedt meerdere producten die je huid optimaal verzorgen.
Magnesium kristallen
Om je hele huid, over je hele lichaam, van een boost te voorzien, zijn de magnesium badkristallen ideaal. Je lost ze namelijk makkelijk op in een warm bad en het enige wat je vervolgens hoeft te doen, is je jezelf er in te dompelen en te relaxen. Twintig minuten badderen is al voldoende.
Magnesiumgel en bodycream
Voor meer lokale huidproblemen is Zechsal magnesiumgel ideaal. Dit kan je namelijk eenvoudig met de hand aanbrengen op het specifieke deel van je huid waar je de klachten ervaart. Spoel het vervolgens af, om het vervolgens met magnesium bodycream in te smeren om je huid zacht en soepel te houden.
Hair & bodywash
Voor klachten aan de hoofdhuid is hair en bodywash met magnesium ideaal. Tijdens het douchen masseer je dit makkelijk in op de hoofdhuid. Het zorgt ervoor dat je hoofdhuid kalmeert en dat de jeuk afneemt. Verwacht geen wonderen, maar gun jezelf deze natuurlijke hulp bij de bestrijding van huidaandoeningen.
Gebruik en tips
Zoals hierboven aangegeven zijn meerdere soorten magnesium goed voor de huid. Welke je kiest hangt af van je specifieke klachten en je voorkeuren. Alle magnesium van Zechsal komt met een duidelijke instructie voor gebruik. Voor optimaal resultaat is het belangrijk je te houden aan de maximale dosering en frequentie van aanbrengen op de huid. Een teveel aan magnesium kan in een uitzonderlijk geval vervelende klachten geven als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwaktes en hartkloppingen.
Niet alleen goed voor de huid
Zechsal is dé magnesiumspecialist. Dagelijks lezen wij over de nieuwste inzichten, toepassingen en effect van magnesium op de gezondheid. Wil je meer weten over dit onmisbare mineraal en de werking van magnesium? Kijk dan eens rond in onze kennisbank. Met artikelen over onder andere magnesium en menstruatie, magnesium en vitamine D, de rol van magnesium bij restless legs en nog veel meer leer je nog meer over het belang van het mineraal voor jouw lichaam. En natuurlijk geldt: heb je vragen over onze producten of andere vragen, neem dan gerust contact met ons op.